...Los Bloggorologo...

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ.(ΤΑ ΝΕΑ)


Όσοι προγραμματίζουν τώρα τη χριστουγεννιάτικη εξόρμησή τους μπορεί να ελπίζουν μόνο στην τύχη. Δεδομένου ότι η πληρότητα στους περισσότερους δημοφιλείς προορισμούς φτάνει το 95% και σε ορισμένους αγγίζει το 100%, οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής μπορεί να αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας. Όπως τονίζουν οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων, οι επισκέπτες που αποφασίσουν αργά μπορεί να φανούν... τυχεροί γιατί την τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα οι ακυρώσεις ενδέχεται να είναι αρκετές. «Δεν είναι πάντα εύκολο να προγραμματίζεις τι θα κάνεις σε τρεις μήνες από τώρα. Έτσι, όσοι για παράδειγμα έκλεισαν τον Σεπτέμβριο δωμάτιο, υπάρχει η περίπτωση να μη μπορέσουν να έρθουν τώρα, οπότε θα ακυρώσουν», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα Γιάννης Βασιλάκος. «Μπορεί οι επισκέπτες να τηλεφωνήσουν δέκα μέρες πριν από τις γιορτές και να μη βρουν κενό δωμάτιο και καλώντας τρεις μέρες πριν να βρουν...», λένε οι ξενοδόχοι. Αυτό βέβαια, επισημαίνουν, δεν θα πρέπει να κάνει τους εκδρομείς να εφησυχάζουν, αφού τα δωμάτια θα είναι λίγα και εξαφανίζονται ως διά μαγείας.
Δεν είναι πάντως λίγοι οι ταξιδιώτες οι οποίοι βρίσκουν τις τιμές των δωματίων τσουχτερές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Γρεβενά κοστίζει 230 ευρώ τη βραδιά!
Η πληρότητα στη Λίμνη Πλαστήρα φτάνει το 90%, στα Καλάβρυτα το 95%, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο για κενά δωμάτια, αρκεί, όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, να γίνουν τα τηλεφωνήματα αμέσως. Το τριήμερο των Χριστουγέννων η πληρότητα στην περιοχή της Φλώρινας αγγίζει το 100%.
Στα Μετέωρα
«Στην Καλαμπάκα και στο Καστράκι οι κρατήσεις πάνε καλά και ευελπιστούμε να φτάσουμε το 75%. Αυτό σημαίνει ότι όσοι θέλουν να μας επισκεφτούν θα βρουν δωμάτια ακόμη και δυο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα να κάνουν την κράτηση», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαμπάκας κ. Γιάννης Κουρούπας.
Πάντως, πιο εύκολα θα βρουν δωμάτιο οι ταξιδιώτες που θα αποφασίσουν να υποδεχθούν τον καινούργιο χρόνο στους τοπ ορεινούς προορισμούς. «Πάντα την Πρωτοχρονιά ο κόσμος είναι σαφώς λιγότερος», λέει ο κ. Παναγιώτης Μαντζούφας, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καρπενησίου.
Αντιθέτως, πολλά κενά δωμάτια υπάρχουν για τις ενδιάμεσες μέρες των δύο γιορτών. «Από τις 26 έως και τις 30 Δεκεμβρίου είναι η περίοδος που δεν θα δυσκολέψει κανέναν στην εύρεση δωματίου. Κι αυτό γιατί φέτος ο κόσμος επιλέγει τις διήμερες ή τριήμερες εκδρομές, γεγονός που αφήνει άδεια τα δωμάτια των ενδιάμεσων ημερών. Κάτι που δε γινόταν τα προηγούμενα χρόνια», προσθέτει ο κ. Βασίλης Σέρβος, ταξιδιωτικός πράκτορας.
Το γεγονός ότι η πληρότητα έχει φτάσει στα ύψη στις περισσότερες ορεινές περιοχές κάνει αρκετούς να αναζητούν κατάλυμα λίγο πιο έξω, ακόμη και 20 χιλιόμετρα μακριά από το δημοφιλές κέντρο. Πρόκειται για περιοχές που δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος, ωστόσο δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους διάσημους γείτονές τους.
«Τα Καλάβρυτα και η Κλειτορία είναι οι δύο κεντρικές περιοχές. Ωστόσο, όσοι δεν μπορέσουν να βρουν εδώ δωμάτιο έχουν τη λύση της Ζαχλωρούς και του Σκεπαστού, που έχουν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες», λέει ο κ Γιώργος Τσενές, πρόεδρος της ένωσης στην ευρύτερη περιοχή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί οι εναλλακτικοί προορισμοί είναι πιο προσιτοί από τους δημοφιλείς, καθώς είναι φτηνότεροι στις τιμές των δωματίων ακόμη και κατά 20%.

1 σχόλιο:

ΔΕΣΠΟΙΝΑ είπε...

einai simantiko na grafeis tis piges sou ke lamprou