...Los Bloggorologo...

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009

E-mail απο την Κοπεγχάγη: Θα υπάρξουν λύσεις; (του Νίκου Χρυσόγελου)


Στην Κοπεγχάγη έχουν συρρεύσει αυτές τις μέρες του Δεκέμβρη χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη. Το τρένο είναι το πιο φιλικό μέσο αλλά χρησιμοποιείται κυρίως από όσους έρχονται από γειτονικές χώρες. Πολλές αντιπροσωπείες φτάνουν στην πόλη με τις ασφυκτικά γεμάτες αυτή την περίοδο πτήσεις. Δεν λείπουν, όμως, και αυτοί που έχουν φτάσει στην Κοπεγχάγη ακόμα και με ποδήλατα.
Τόσο στους σιδηροδρομικούς σταθμούς όσο και στο αεροδρόμιο σε υποδέχονται διαφημίσεις, ενημερωτικά φυλλάδια και μηνύματα για την κλιματική αλλαγή. Μια οργάνωση για την προστασία του κλίματος σε προσκαλεί να στείλεις ηλεκτρονικά μήνυμα προς τους αρχηγούς των κρατών για να πάρουν μέτρα για το κλίμα. Μεταξύ των διαφημίσεων που βρίσκονται αυτή την εποχή στους ατέλειωτους διαδρόμους του αεροδρομίου της Κοπεγχάγης – όλες για το κλίμα – αναγνωρίζεις και εκείνη που δείχνει πως θα είναι το 2020 ο Σαρκοζύ, η Μέρκελ ή ο Ομπάμα όταν θα έχουν μεν μετανιώσει γιατί δεν πήραν μέτρα για την προστασία του κλίματος αλλά θα έχουν γεράσει κατά μερικά χρόνια. Αλλά και το λογοπαίγνιο του δήμου της πόλης HOPE (ελπίδα) -NHAGEN / COPENHAGEN το “πιάνει” η Coca Cola και το μετατρέπει σε διαφημιστικό μήνυμα μιλώντας για την ...ελπίδα που βρίσκεται μέσα στο μπουκάλι της Coca Cola και στις “πρωτοβουλίες της για την προστασία του κλίματος”.
Ακόμα και αν είναι η πρώτη φορά που φτάνεις στην πόλη αεροπορικώς, θα βρεις το δρόμο σου για τα σημαντικότερα κέντρα εκδηλώσεων για το κλίμα με τη βοήθεια ευγενικών υπαλλήλων σε ειδικά σταντ μέσα στο αεροδρόμιο. Εξάλλου το ΜΕΤΡΟ, ο σιδηρόδρομος, ειδικά λεωφορεία ακόμα και ποδήλατα σε περιμένουν για να πας με αυτά στους χώρους των εκδηλώσεων και της συνδιάσκεψης.
Τι σου είναι αυτοί οι Δανοί. Μέσα στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ – μαζί με την ώρα άφιξης του επόμενου συρμού - μπορούσες να ενημερωθείς από τους ηλεκτρονικούς πίνακες και για την εξέλιξη και τους στόχους της διαδήλωσης στις 13/12 αλλά και αυτής στις 16/12!
Στους δρόμους της Κοπεγχάγης όπου και να κοιτάξεις η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, έστω και με τη μορφή αφισών και γιγαντιαίων πανώ με μηνύματα για το κλίμα. Παρά την απαισιοδοξία των μέχρι τώρα ανταποκρίσεων από το χώρο της Συνδιάσκεψης, η ...αισιοδοξία βρίσκεται σε πολλά διαφημιστικά μηνύματα μεγάλων εταιριών όπως η ΙΒΜ και η Siemens. Ακόμα και οι πολέμιοι της λήψης μέτρων για το κλίμα ...πληροφορούσαν ότι “είναι πολύ αργά τώρα για να μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αλλά υπάρχουν άλλες λύσεις για τη σταθεροποίηση του κλίματος”.

Η Κοπεγχάγη έχει φορέσει έτσι κι αλλιώς το οικολογικό της κουστούμι της αυτές τις μέρες. Μεγάλα πάρκινγκ με ποδήλατα ήδη έξω από το αεροδρόμιο δείχνουν ότι κάτι δεν ...πάει καλά εδώ. Σε όλους τους δρόμους υπάρχουν λωρίδες για την κυκλοφορία των ποδηλάτων, των λεωφορείων και των πεζών. Στους δρόμους κυκλοφορούν απίστευτα πολλοί γονείς με παιδικά καροτσάκια ή με ποδήλατα με το χαρακτηριστικό καθισματάκι για τα παιδιά.
Τα μαζικά μέσα μεταφοράς έρχονται πάντα στην ώρα τους και εξυπηρετούν τους πολίτες έτσι κι αλλιώς όλο το 24ωρο (και όχι μόνο αυτές τις μέρες λόγω της συνδιάσκεψης). Το 37% των κατοίκων της Κοπεγχάγης πηγαίνει στη δουλειά του με το ποδήλατο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ μοιράζονται κονκάρδες με μήνυμα “χρησιμοποιώντας τα δημόσια μέσα μεταφοράς εξοικονομείς 85% διοξείδιο του άνθρακα”. Μέσα στα τρένα έχουν προβλεφθεί εδώ και πολλά χρόνια ειδικοί χώροι για παιδικά καροτσάκια και ποδήλατα. Έξω από τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, του σιδηροδρόμου, σχολείων, πανεπιστημίων, υπηρεσιών, σε πλατείες υπάρχουν μεγάλα - και συχνά διώροφα - πάρκινγκ ποδηλάτων.
Στα σπίτια, στα μαγαζιά «υγειονομικού ενδιαφέροντος», στις φοιτητικές εστίες, στα εστιατόρια έχουν καζανάκια διπλής ροής, ώστε να περιορίζουν την κατανάλωση νερού, ενώ ήδη σε πολλά σπίτια τοποθετούνται συστήματα συλλογής και αξιοποίησης του νερού της βροχής. Πολλά προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων βρίσκονται σε εξέλιξη από τους 700 μη-κερδοσκοπικούς “οικιστικούς οργανισμούς” που διαχειρίζονται 550.000 κτίρια το 1/5 των κτιρίων της Δανίας.Η Κοπεγχάγη βραβεύθηκε προσφάτως ως η πιο “πράσινη” πόλη στην Ευρώπη μεταξύ δεκάδων υποψηφιοτήτων (η Αθήνα που ήταν υποψήφια κατέλαβε την 22η θέση).
Σε κάθε περίπτωση θα μείνει στην ιστορία ως η πόλη στην οποία πραγματοποιήθηκε η πιο σημαντική για το μέλλον της ανθρωπότητας παγκόσμια συνδιάσκεψη, η COP 15 για την κλιματική αλλαγή. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μείνει στην ιστορία και ως η πόλη στην οποία οι ηγέτες 100 κρατών δεν στάθηκαν στο ύψος των ευθυνών τους και άφησαν άβουλοι και μοιραίοι τον πλανήτη να καεί…


*Ο Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων βρέθηκε στην Κοπεγχάγη μαζί με άλλα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων για τη Συνδιάσκεψη για το Κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: