...Los Bloggorologo...

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Στα σκαριά η μεγαλύτερη γέφυρα


ΠΕΚΙΝΟ. Ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες η ανοικοδόμηση της μεγαλύτερης υπερ - θαλάσσιας γέφυρας του κόσμου. Πρόκειται για ένα έργο που στοχεύει στην οικονομική αναζωογόνηση του Δέλτα του Ποταμού των Μαργαριταριών, ένος οικονομικού κέντρου της Κίνας που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πτώσης ζήτησης των προϊόντων που φτιάχνονται εκεί.

Η γέφυρα, που θα έχει μήκος πενήντα χιλιόμετρα, τα 35 από τα οποία θα βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, πρόκειται να συνδέσει το Χονγκ Κονγκ με την ηπειρωτική Κίνα, στο Ζουχάι και το Μακάο, τον παράδεισο όσων αγαπούν τα καζίνο και τα τυχερά παιχνίδια, σχηματίζοντας ένα πελώριο σε διαστάσεις Υ.

Το κόστος

Το έργο, που θα ολοκληρωθεί το 2015, θα κοστίσει, σύμφωνα τουλάχιστον με τον αρχικό υπολογισμό, 11, 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που θα επωμισθούν οι αρχές και των τριών περιοχών που θα συνδέσει. Επίσης, θα κατασκευάστούν και 5,5 χλμ. υποθαλάσσιας σήραγγας.

Οι επικριτές του έργου θεωρούν υπερβολικό το κόστος κατασκευής και αμφισβητούν την αναγκαιότητά του. Οι κρατικοί αξιωματούχοι, αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι η κατασκευή θα δώσει νέα πνοή στην οικονομία της περιοχής. Μάλιστα υπολογίζουν ότι τα κέρδη που θα εισρεύσουν θα προσεγγίζουν τα 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην πρωώτη εικοσαετία από την ολοκλήρωση του έργου.

Ειδικότερα, οι εμπνευστές της γέφυρας ελπίζουν ότι το έργο θα βοηθήσει στην εξέλιξη του Δέλτα του Ποταμού των Μαργαριταριών και τη μετατροπή του σε ένα μοντέρνο κέντρο εξαγωγών. Κινεζική υπηρεσία οικονομικού σχεδιασμού επικρίνει την έλλειψη ανταγωνιστικότητας στην περιοχή και αναφέρει ότι με τις απαραίτητες κινήσεις θα μπορέσει να αναλάβει πάλι τα παγκόσμια πρωτεία έως το 2020.

Πάντως, περιβαλλοντικές οργανώσεις διαμαρτύρονται ότι η κατασκευή της γέφυρας θα καταφέρει ένα ακόμα πλήγμα στα ήδη αποδεκατισμένα θαλάσσια οικοσυστήματα στο Δέλτα του Ποταμού των Μαργαριταριών. Το έργο μάλιστα, σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους πάντα, θα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο πολλά από τα είδη που ζουν εκεί και ήδη κινδυνεύουν με αφανισμό. Ιδιαίτεροι φόβοι, παραδείγματος χάριν, εκφράζονται για την τύχη του κινεζιικού λευκού δελφινιού, οι αναπαραγωγικές συνήθειες του οποίου μπορεί να διαταραχθούν από τον θόρυβο της κατασκευής του κολοσσιαίου έργου, αλλά και την τοποθέτηση των πυλώνων και τη στερέωσή τους στον πυθμένα του Δέλτα.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν αυτούς τους φόβους, έχουν επανειλημμένως δεσμευθεί ότι θα κάνουν παν δυνατόν για να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: