...Los Bloggorologo...

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Αντιπαράθεση τέλος


Οριστικό τέλος δόθηκε στη δεκαετή αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη Microsoft Την ίδια ώρα στο στόχαστρο των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών μπαίνει η Intel

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις κατηγορίες περί άσκησης μονοπωλιακών πρακτικών κατά της Microsoft, μετά τη συμφωνία του αμερικανικού κολοσσού να προσφέρει σε όσους χρησιμοποιούν το λογισμικό Windows τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ 12 διαφορετικών διαδικτυακών φυλλομετρητών (browser)- του δικού της και 11 ανταγωνιστικών.

«Εκατομμύρια Ευρωπαίοι καταναλωτές θα επωφεληθούν από την απόφαση αυτή, καθώς θα έχουν ελευθερία επιλογών» επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Νέλι Κρους.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, ο διακανονισμός είναι ενδεικτικός της διάθεσης των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών να επιδείξουν ένα «καλύτερο πρόσωπο» έναντι των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, προκειμένου να αποφύγουν νέα πρόστιμα- μαμούθ.

«Αναγνωρίζουν πλέον ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη των διεθνών κανόνων ανταγωνισμού και επομένως οφείλουν να αντιμετωπίζουν με τη μέγιστη σοβαρότητα τις αποφάσεις της» σχολιάζει χαρακτηριστικά στο Associated Press η Σουζάν Ζέλκε, στέλεχος της νομικής εταιρείας Latham & Watkins με ειδίκευση σε θέματα αντιμονοπωλιακής πολιτικής. Υπενθυμίζεται ότι η Microsoft στο πλαίσιο παλαιότερης έρευνας της Κομισιόν είχε κληθεί να καταβάλει πρόστιμο 1,68 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) κατηγορεί την Intel για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Όπως αναφέρεται στη σχετική αγωγή, που κατέθεσε κατά της κορυφαίας κατασκευάστριας ημιαγωγών στον κόσμο η Επιτροπή, η Intel μεθοδεύει συστηματική στρατηγική με στόχο την παρεμπόδιση των ανταγωνιστικών εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: