...Los Bloggorologo...

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Φόρο 117 δισ. δολάρια στις τράπεζες προτείνει ο Ομπάμα


Να φορολογηθούν οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ ζήτησε σήμερα από το Κογκρέσο ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Όπως ανέφερε «ο φόρος θα επιβληθεί έτσι ώστε να πάρουν οι φορολογούμενοι πίσω τα χρήματα που έδωσαν μέσα στη χρονιά για τη στήριξη της οικονομίας».

«Η δέσμευση μου είναι να δώσω πίσω κάθε σεντ που χρωστάμε στον αμερικάνικο λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.

Πρόσθεσε ακόμα πως η επιθυμία του αυτή, πολλαπλασιάζεται όταν βλέπει τα τεράστια κέρδη που δημοσιεύουν οι τράπεζες και τα μπόνους που πληρώνουν.

Όσον αφορά για το που θα βρουν να πληρώσουν το φόρο αυτό, ο Ομπάμα παρότρυνε τις τράπεζες να πάρουν πίσω τα μπόνους που πλήρωσαν. «Θέλουμε πίσω τα χρήματα μας και θα τα πάρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εάν η πρόταση εγκριθεί τελικά από το Κογκρέσο, το μέτρο θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου και αναμένεται να αποφέρει στις ΗΠΑ 90 δισεκατομμύρια δολάρια στα 10 επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε, το 60% του ποσού θα μπει στα ταμεία της κυβέρνησης από τους 10 μεγαλύτερους «παίκτες» της αγοράς.

Συγχαρητήρια από Ντομινίκ Στρος

Συγχαρητήρια στον Ομπάμα για την φορολόγηση των τραπεζών έδωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν σε σημερινή του δήλωση σε συνέντευξη Τύπου εφ όλης της ύλης στην Ουάσινγκτον.

«Με ικανοποιεί, πολύ, αυτή η ενδιαφέρουσα πρόταση της αμερικανικής κυβέρνης που κι άλλα κράτη του G20 θα πρέπει να ακολουθήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Στρος Κάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα ότι συμβαδίζει με την οικονομική πολιτική του ΔΝΤ.

Ο Στρος Καν ανέφερε επίσης, πως «την ώρα που σχολιαστές λένε πως τίποτε δεν γίνεται για την κρίση, οι ΗΠΑ με το πανίσχυρο τραπεζικό σύστημά τους, έκαναν αυτήν την πρόταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: